24.2.2015

Maailman helpoin ja maukkain leipänen

Askel askeleelta ollaan siirrytty niin parempaan ruokavalioon kuin säännöllisempiin ruoka-aikoihinkin. Myös liikunnan ilosta olen yrittänyt ottaa kiireen keskeltä koppia ja saada hiljalleen rakennettua säännöllisemmän ja terveemmän arjen. Tässä nyt on monia asioita huomioitavana, mutta olen laittanut päätavoitteet vain varovaisesti mieleni sopukkaan muistiin ja keskittynyt aluksi pieniin askeliin ja motivaation ylläpitämiseen. Liian kovia tavoitteita kun alkaa heti alusta saakka asettamaan ja varsinkin jos sen tekee tiukalla aikataululla, niin siinä ei käy kuin köpelösti.

Alkutavoite on saada opittua taas syömään kuusi kertaa päivässä, säännöllisin ajoin ja pienin annoksin. Aamiainen, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala pitäisi saada päivärytmiin mahtumaan. Se ei tosiaankaan ole mahdotonta, sillä on se tehty ennenkin. Siihen oppii kyllä nopeasti ja kohta osaa jo syödä vähän, kun on sen aika, vaikka ei nälkä olekaan. 

Olen tässä samalla myös intoutunut tekemään muutamia karppi-suosikkejani. Hetkessä valmistuvat herkulliset juustoleipäset pääsivät tänäänkin iltapalapöytään. Lämpimänä nauttiessa ei päälle tarvitse kuin vähän voita tai margariinia ja kaveriksi lasin maitoa. Leipäsiin tulee 2 munaa, 2 dl juustoraastetta, 1,5 dl mantelijauhoja ja noin 1 tl leivinjauhetta. Meillä loppui pari päivää sitten mantelijauhot, joten kaivoin kaapista korviketta ja tein varsin testimielessä ruisjauhoista. Hyvää tuli niinkin. Saanpahan kulutettua jauhopussin pois kaapista tilaa viemästä. Jotain 230 astetta uuniin (tai sinne päin) ja jonkin aikaa, ei mene kauan. Näitä voi tehdä leipinä, tai kuten minä (laiskana) levittäen vain taikinan pellille yhdeksi leikattavaksi palaksi. 

Perheen pieninkin on tykästynyt näihin leipäsiin aivan yhtä lailla. Meillä tuntuu muutenkin olevan kovasti samoja herkkuruokia neidin kanssa. Mummu teki hänelle tänään pikkulihakastiketta, joka upposi ääntä nopeammin, aivan kuten minulla pienenä. Pikkulihakastike on siis minun antama nimi jauheliha(=pikkuliha)kastikkeelle, joka tehdään valkokastikkeeseen. Näin äitini sen aikoinaan teki, ja näin minä aion sen jatkossa lapselleni tarjota. Pikkulihakastike ja rössypotut, siinä oli minun herkut. Äitin tekemänä tietenkin.

Mikä kotiruoka oli sinun herkkua lapsena, tai nyt? 

6 kommenttia :

 1. Nää juustoleipäset on kyllä hyviä, juuri uunilämpimäisinä :)

  VastaaPoista
 2. Tuota ohjetta haluan kyllä testailla, rakastetaan neidin kanssa leipoa. Toi ohje (tai sinne päin) oli niin loistava, hihittelen sille yksikseni.
  Meillä lapset ovat ristinneet jauhelihakeiton pikkulihakeitoksi.
  Itse rakastan ihan perus kotiruokaa, ei sen kummempia hienouksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näiden tekemisessä ei mene kuin hetki, että voiko edes leipomiseksi sanoa. Mutta suosittelen testaamaan.

   Poista
 3. Oih, tuo kuva jossa voi valuu sulana kuuman leipäsen päältä :P Slurps!
  Ihana pikkuinen <3 Meillä jauhelihakastike noin tehtynä on minun sukuni puolelta murukastike, mieheni puolelta nyppysoosi! :D

  VastaaPoista