15.4.2015

Pihapäivitys (osa 1)


Ennen kuin mennään tarkemmin tämän kesän suunnitelmiin pihan suhteen, muistellaanpas vähän mitä viime kesänä tapahtui. Täysin joutomaana ja pelkkänä ruohonleikkuuriesana ollut etupihamme sai kyytiä. Pensaat ja pensasaita läti, lipputanko sai paremman kodin ja ruostunut pyykkiteline muutti Ruskoon. Maata vietiin pois melkoinen määrä ja tilalle tuotiin soraa, soraa ja vielä vähän soraa. Rinnettä siis tasoitettiin, jotta saatiin terassin alle kunnolla ilmaa ja tilaa. Ja sitten rakennettiin reilu 100 neliötä terassia samaiselle paikalle. Terassiin tehtiin kolo tulipadalle, grillikatos sekä leveä istutusallas kukille ja yrteille. No aika jäätävän kokoinenhan siitä tuli, mutta eipähän ole nurmea mitä leikata tällä puolen taloa, ja onpahan oikeasti hyötykäytössä jatkuvasti, jopa talvella. Paikkanakin tämä oli terassille huomattavasti parempi, sillä on suojaisampi kuin talon takana olisi. Lisäksi tätä paikkaa ei yksikään puu varjosta missään vaiheessa päivää, joten aurinkoaika on taattu kauniina päivinä. Viime kesänä tästä  ei kylläkään niissä määrin päästy vielä nauttimaan kuin olisi ollut halu, sillä kalusteiden hankkiminen jäi kokonaan tälle kesälle. Nyt terassilla voi istua vain tulipadan ympärillä, mikä ei tietenkään ole huono paikka sekään, mutta leppoisaan auringonpalvontaan vähän kehno. 
No tässä sitten vähän osviittaa siitä, mitä tänä kesänä olisi tarkoitus saada terassille vielä aikaan. Eli ylätasanteelle tulee pergola, johon ainakin alustavasti suunnittelimme purjekankaista kattoa, jonka saa vedettyä sateella suojaksi kalusteiden päälle. Takaseinäksi tulee jonkin sorttista siimaa ja siihen on tarkoits kasvattaa villiviiniseinä. Näin saamme vähän naapuritalon vahvasti esillä olevaa tiiliseinää piiloon ja vihreää tilalle. Kesällä pitää olla vihreää, vaikka me kaiken vihreän tästä ensin poistimmekin. Pöytäryhmä on tarkoitus tehdä itse, sillä en usko niin isoa pöytää edes löytyvän valmiina, kuin me tuohon haluamme. Tila itsessään vaatii jo ison pöydän, koska normaali kuuden hengen pöytä näyttäisi vain kärpäsen kakalta terassin laidalla. Toisekseen olemme innokkaita kesäruoan laittajia ja vietämme rutkasti aikaa ystävien kanssa grillaten. Kaikilla pitää siis riittää tilaa ruokailla ja nauttia päivästä.

Nyt kun katselen tätä terassin mallinnusta, niin alkoi melkein hirvittään. Meinaan tässä on jo melkoinen homma ja kassalovi tulossa, puhumattakaan sitten loppupihan suunnitelmista. Saapa nähdä monelleko kesälle tämä projekti jakautuu... 

10 kommenttia :

 1. Teillä on ollut melkoinen urakka viime kesänä. Ihana tuo tulipata! Meillä on pihahommia edessä myös, kiveysten muokkausta, istutusallasta ym, juuri niistä kirjoittelin :) Onhan tuo pihan laittaminen sellainen ikuisuusprojekti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se, ja jatkuu vielä kovempana tänä kesänä... :/ Toivottavasti ehditään vähän kesästäkin nauttia. Tulipata on kyllä rahansa arvoinen, aivan huippu ostos! Taitaa olla niin sisustus kuin pihakin laitto ovat molemmat melkoisia ikuisuusprojekteja. :)

   Poista
 2. Kivalta näyttää, etenkin tuo tulipata idea on aivan upea! Mitäs terassilautaa ootte muuten käyttäneet terassissa? Meillä tiedossa myös terassin rakentaminen ja puulaji, uritettu/sileä yms. vielä mietinnässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tulipata on kyllä kiva. Ollut kovassa käytössä.
   Terassilautana meillä on ruskeaa painekyllästettyä terassilautaa, joka on asennettu urat alaspäin.

   Poista
 3. No on se vain todellakin einnäköinen. Enpä olisi osannut ajatellakaan että siinä teidän etuoven edessä on joskus ollut nurmea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä tuota itsekään oikein enää muista, ennen kuin kuvista katsoo.

   Poista
 4. Vitsi miten upea terassi! Täytyykin vilauttaa näitä kuvia miehelle, meillä on myös terassinrakennus tänä keväänä edessä.. Suunnitelmissa on tehdä nyt terassi ja pihasaunaa sitten ensi vuonna.. Joku megalomaaninen kompleksi siitä varmaan tulee, mutta olet kyllä täysin oikeassa tuossa, että tuleepahan ainakin hyötykäyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, tyytyväisiä kyllä terassiin ollaan, oli sitten liian iso tahi ei. :)

   Poista
 5. Upea terassi! Usein tehdään liian pientä, mutta teillä ei ole sitä ongelmaa. Ja, niin, tähän pihaharrastukseen uppoaa kyllä paljon rahaa.

  VastaaPoista